Bespaar geld op je SUV

Bespaar geld op je SUV

  • 11 februari 2014
  • /
  • SUV

Vrij vertaald staat SUV voor vrijheid, plezier, eigen identiteit en rijgenot. Maar doordat het voertuig vaak zwaarder is en een hogere CO2-uitstoot heeft als personenauto’s, betaal je hier ook flink voor. Kun je geld besparen op je SUV?

Om de veiligheid op de weg te garanderen rijden steeds meer personenauto’s in de winter op winterbanden. Ook SUV’s zijn gebaat bij een stel goede winterbanden. Het biedt niet alleen extra bescherming, maar het is ook nog eens brandstofbesparend!

SUV winterbanden

SUV’s zijn doorgaans standaard voorzien van M+S banden. Deze banden moeten een betere rijprestatie leveren in modder en sneeuw. In Nederland mogen deze banden zich tot winterbanden rekenen, maar in echt winterse weersomstandigheden kunnen deze banden je in de steek laten. In echt koude temperaturen en winterse neerslag kun je de M+S banden vergelijken met zomerbanden: beide banden zijn namelijk niet vervaardigd uit zacht rubber. Bovendien hebben ze geen inkepingen in het profiel, waardoor ze minder houvast bieden dan SUV winterbanden. SUV winterbanden kun je herkennen aan het sneeuwvlok-symbool.

Winterbanden: veilig en kostenbesparend

In Nederland worden SUV’s niet aangeschaft om de al dan niet vermeende terreinkwaliteiten. Veel verder dan een modderig bospad komt de gemiddelde SUV niet. Wel spelen zaken als een hogere instap en zitpositie een belangrijke rol. Omdat de SUV toch het merendeel op de normale weg rijdt, geldt ook voor SUV’s dat winterbanden in de winter de veiligste banden zijn. Tegelijkertijd kunnen automobilisten met het gebruik van winterbanden besparen op brandstofverbruik en dus op kosten.

Verplichtingen

Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, is het afsluiten van verzekering voor je voertuig en het betalen van de wegenbelasting wel verplicht. Als je een SUV rijdt, zal de wegenbelasting en de verzekering geen fijne gedachtes oproepen. Vooral als jij een terreinwagen hebt die je niet dagelijks gebruikt. In sommige gevallen kun je een vrijstelling aanvragen, maar in principe moet iedere automobilist wegenbelasting betalen als je met een voertuig gebruik maakt van het Nederlandse wegennet. Naar het daadwerkelijke gebruik wordt niet gekeken. Zodra jij een voertuig op naam hebt staan, moet je er belasting over betalen. Wegenbelasting is onder andere afhankelijk van je woonplaats, het soort brandstof, het gewicht en de leeftijd van je voertuig.

Vanaf 1 januari 2014 gelden er andere regels wat betreft de wegenbelasting. Om de aankoop van zeer zuinige auto’s te stimuleren, hoeven alleen personenauto’s met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km geen wegenbelasting te betalen.

In Nederland kennen we verschillende autoverzekeringen die je kunt uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Volgens de weg ben je verplicht minimaal WA verzekerd te zijn. Met een WA verzekering wordt de schade die je veroorzaakt bij een ander vergoedt. Er zijn in totaal drie verschillende dekkingen waaruit je kunt kiezen: WA, WA+ beperkt casco en WA+ volledig casco. Je mag zelf beslissen welke dekking je kiest en waar jij je verzekering afsluit.

Module

Als je slim bent bereken je van tevoren je autoverzekering bij diverse verzekeraars. Je kunt hier veel geld mee besparen. Auto-verzekeringenvergelijken.nl heeft een handige module die je hierbij kunt helpen. Je kunt met de module niet alleen de premie bedragen berekenen, je kunt ook vergelijken op voorwaarden en poliscijfers. De module van Auto-verzekeringenvergelijken.nl staat in verbinding een onafhankelijk onderzoeksbureau die gegevens als premie’s, voorwaarden en poliscijfers collecteert en opslaat. Natuurlijk kun je ook voor SUV’s terecht op deze website om te zien hoe jij kunt besparen op je huidige autoverzekering.

SUV’s in de sneeuw

Wij hebben je al verteld dat het rijden op winterbanden veiliger is in bijvoorbeeld sneeuw. Grote kans dat deze bestuurder veel schade had kunnen voorkomen als zijn SUV winterbanden had gehad.